Artskyddsförordningen SFS 1998:179

Den som inte har tillstånd kan komma att bli polisanmäld av länsstyrelsen om montering sker av europeiska fåglar eller svenska däggdjur mot betalning.

Den som inte har tillstånd får inte handla med europeiska fågelarter eller de arter som upptas i bilaga 1:1 och 1:2. 

Handel får ske med arter som jagats lagligt.

Den som har yrkestillstånd får fortsättningsvis handla med döda djur om de inte tillhör CITES (= björn, utter, lo, alla rovfåglar, trana, alla ugglor + en väldig massa icke svenska arter).

Alla skall fortlöpande föra en förteckning över de djur eller delar av djur m.m. som hanteras.


Artskyddsförordningen.

1§ I denna förordning meddelas föreskrifter om handel och andra åtgärder med exemplar av vilt levande djur- och växtarter som behöver skydd. Förordningen kompletterar bestämmelserna i -lagen (1994:1818) om åtgärder beträffande djur och växter som tillhör skyddade arter -rådets förordning (EG) nr338/97 av den 9 december 1996 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem, -kommisionens förordning (EG) nr 939/97 av den 26 maj 1997 om närmare föreskrifter för tillämpning av rådets förordning (EG) nr 338/97 om skyddet av arter av vilda djur och växter genom kontroll av handeln med dem.

Förbud mot försäljning m.m. Bestämmelser om skydd av arter finns även i naturvårdsslagen (1964:822), jaktlagen (1987:259) och fiskelagen (1993:787) samt i föreskrifter meddelade med stöd av dessa lagar.

Det är inte tillåtet att förvara till försäljning eller bjuda ut till försäljning, sälja, köpa eller byta levande eller döda, -fåglar som lever vilt inom Europeiska unionens europeiska territorium. -djur, växter, ägg, fröer, sporer och delar av djur och växter av de arter som tagits upp i bilaga 1. Detsamma gäller varor som härrör från sådana djur och växter samt andra varor som av åtföljande dokument, förpackning, märkning eller av någon annan omständighet anges utgöra del av eller härröra från sådana djur och växter.

10§ Vad som sägs i 9§ gäller inte -handel med djur och ägg, om det visas att djuret fångats, dödats eller, ifråga om ägg, har insamlats, i enlighet med bestämmelse i jaktlagen (1987:259), om inte annat följer av 33§ jaktförordningen / 1987:905, -döda djur och ägg respektive del eller vara av djur, om det visas att exemplaret har samlats in i naturen på ett lagligt sätt före den 1 januari 1999, -handel med döda djur som utgör ett naturligt led i prepareringsverksamhet som bedrivs av den som har tillstånd för preparering enligt 15§, -djur och växter av arter som omfattas av förbud mot kommersiella aktiviteter i rådets förordning (EG) nr 338/97.

Tillstånd för viss preparering, handel och förevisning.

15§ Det krävs tillstånd för att yrkesmässigt eller annars i förvärvssyfte preparera hela eller delar av -fåglar av arter som lever vilt inom Europeiska unionens europeiska territorium, -däggdjur av arter som lever vilt i Sverige, -djur och växter av arter som tagits upp i bilaga 1, -djur och växter som tagits upp i bilaga A eller B till rådets förordning (EG) nr 338/97. Första stycket gäller inte preparering av enstaka fjädrar, skelettdelar eller horn.

19§ Tillstånd som avses 1 15, 17 och 18§§ meddelas av länsstyrelsen efter ansökan. Tillståndet skall vara personligt och får endast beviljas den som är lämplig att bedriva verksamheten. Vid tillståndsprövningen skall särskilt beaktas om den sökande dömts för brott mot någon författning av vikt för art- eller djurskyddet och om den sökande innehar lämplig lokal för verksamheten.

20§ I ett tillstånd som avses i 19§ skall anges den lokal eller annan plats där verksamheten skall bedrivas. Vidare skall föreskrivas de villkor som behövs för att identifiera exemplar som hanteras i verksamheten.

21§ Den som har ett tillstånd som avses i 19§ skall fortlöpande föra en förteckning över de djur, växter, ägg, fröer, sporer eller delar av djur och växter som hanteras i verksamheten och som avses med tillståndskravet.

22§ I förteckningen skall platsen för förvar eller preparering anges om den är annan än den som angetts i tillståndsansökan. Förteckningen skall innefatta uppgift om identifiering av exemplar om detta föreskrivits av tillsynsmyndigheten. För sådana arter som inte erfordrar identifiering enligt första stycket men som kräver tillstånd enligt denna förordning, skall fortlöpande antalet exemplar som hanteras i verksamheten antecknas av tillståndshavaren. Förteckningen skal förvaras åtkomlig för inspektion av tillståndsmyndigheten.

23§ Förteckningen samt uppgift enligt 22§ andra stycket skall årligen sändas till länsstyrelsen enligt föreskrifter som meddelas av statens naturvårdsverk. Naturvårdsverket skall årligen sammanställa de inkomna uppgifterna som rikstäckande statistik. Naturvårdsverket får i det enskilda fallet eller genom föreskrifter meddela undantag från 21-23§§.

Artbestämmning

32§ Statens jordbruksverk skall i den omfattning det behövs, utse artbestämmare för biträde i samband med tillämpning av artskyddslagstiftning.

Avgifter

34§ Den som importerar, exporterar eller bedriver verksamhet som avses i 15, 17 eller 18§§ skall betala avgift för följande åtgärder enligt denna förordning, rådets förordning (EG) nr 338/97 eller kommisionens förordning (EG)939/97 -handläggning av frågor om tillstånd, intyg och tillsyn,  -omhändertagande av gods, -kontroll, inspektion, artbestämning och andra jämförliga åtgärder.

35§ Den som ansöker om undantag i enlighet med 12§ eller artikel 8.3 i rådets förordning (EG) nr 338/97 skall betala avgift för handläggningen av frågan om undantag.


KÄLLA: DEN ZOOLOGISKA KONSERVATORN, nr 1 1999.